O ruptura a unei fibre musculare sau mai multor fibre musculare, in urma unei traume sau suprasolicitari la nivelul soldului se numeste intindere musculara. In cazul sportivilor, astfel de leziuni la nivelul soldului sunt destul de frecvente.

 

In cazul practicarii sporturilor, o metoda de preventie o reprezinta “incalzirea musculara” inainte de activitatea sportiva propriu zisa. Sansele de a reapare o intindere musculara (leziune musculara) in zona soldului cresc, atunci cand zona respectiva a mai suferit o astfel de accidentare. Leziunile pot fi usoare, moderate sau severe.

 

Cel mai frecvent pacientul acuza dureri in regiunea inghinala, coapsa, fesieri, durere insotita de o mobilitate scazuta pe fond de durere. In cazul unei accidentari usoare, tendinta de a continua activitatile sportive este mare, fapt care duce la agravarea leziunilor.

 

Medicul examineaza clinic pacientul, este necesara o radiografie pentru a exclude fracturile de stres, ecografie de parti moi.

 

Tratamentul este de prima intentie ortopedic si consta in:

  • Repaus de la activitatile sportive
  • Antialgice, antiinflamatoare moderat (de preferat solutii de aplicat)
  • Aplicatii locale reci
  • Fizioterapie in prima faza, apoi kinetoterapie

 

Reintoarcerea la activitatile sportive se face atunci cand nu mai exista nici un disconfort, altfel leziunea poate sa apara si intr-o forma mai grava.