Metoda Hamstring de reconstructie chirurgicala a LIA (Ligamentului Incrucisat Anterior) este o procedura prin care se recolteaza tendoanele muschilor semitendinos si gracilis (tendoane care se afla in spatele genunchiului). Printr-o incizie de circa 2-4 cm antero-medial de tuberozitatea tibiala, se identifica prin disectie cele 2 tendoane (gracilis si semitendinos) care apoi se recolteaza cu instrumentarul specific. Cele 2 tendoane se prepara intr-o grefa care sa imite ligamentul natural. Cu ajutorul portalelor de artroscopie se pregatesc canalele atat femural cat si tibial. Diametrul canalelor trebuie sa fie identic cu diametrul grefei pregatite. Grefa se fixeaza cu genunchiul in flexie 30 de grade.

Exista mai multe metode de fixare si preparare a grefei fiecare cu avantaje si dezavantaje.

 

1. Fixare grefa (gracilis si semitendinos), la nivelul femurului cu un endobuton (“Tight Rope”) si la nivelul tibiei cu surub lent resorbabil. Aceasta metoda necesita efectuarea unui canal tibial din exteriorul articulatiei in interior (un canal prin care sa poata fi introdusa grefa pana in femur).

 

2. Fixare grefa (nu in toate cazurile sunt necesare ambele tendoane) cu endobuton la nivelul femurului si endobuton la nevelul tibiei. Tehnica cunoscuta sub numele de “All Inside”. Se recolteaza un singur tendon care se masoara si in functie de grosimea obtinuta, chirurgul mai recolteaza sau nu urmatorul tendon. Aceasta tehnica nu necesita efectuarea unui canal tibial complet. Grefa pregatita se tensioneaza din interiorul articulatiei spre exterior si se fixeaza la nivelul tibiei cu un endobuton identic cu cel folosit la fixarea grefei in canalul femural. Aceasta din urma este o tehnica mai noua, considerata cu un grad mai mic de complicatii datorate in special surubului de fixare tibiala a grefei.

 

Indiferent de metoda chirurgicala de preparare sau fixare a grefei, protocolul postoperator este similar. Pacientul trebuie sa urmeze protocolul de recuperare minim 6 luni postoperator.