Tendonul ahilian reprezinta portiunea terminala a muschilor gambieri care se insera pe tuberozitatea calcaneana (consistenta fibroasa, foarte puternic, asemanator unei coarde). Are rol in mers, alergare, sarituri. Ruptura sau leziunea acestuia, este frecventa la sportivii care practica sporturi ce implica pivotarea, alergarea, sariturile. Este des intalnita ruptura tendonului Achilian la practicantii de sporturi ocazional. In cazul sportivilor ocazionali, frecventa rupturilor acestui tendon este chiar mai mare. Suferinta cronica a acestui tendon (tendinite acute, cronice, maladia Haglund…) poate duce la ruptura.

In momentul rupturii, care in majoritatea cazurilor se petrece printr-o activitate fizica, pacientul percepe un sunet (pocnitura), durere puternica in zona rupturii, inflamatie, imposibilitate de a rula fiziologic talpa.
Diagnosticul se face pe baza examenului clinic, ecografia de parti moi, este folositoare in cazul rupturilor partiale.

In cazul rupturilor totale, tratamentul de baza este tratamentul chirurgical, cat mai rapid posibil pentru ca tendinta bontului proximal este de a se retracta (sutura fiziologica, fiind dificila in acest caz). Principiul chirurgical, este sutura cap la cap in cazul rupturilor totale, cvasitotale sau partiale. In cazul in care ruptura implica zona de insertie, cu sau fara smulgere de os, se recomanda reinsertia cu ajutorul ancorelor.

Postoperator se recomanda:
• imobilizare in atela gipsata 4-6 saptamani (pozitie echin)
• mobilizare in walker dupa perioada de gips, cu talonete la nivelul calcaneului care se vor elimina pe rand (la 1-2 saptamani) pana la pozitia fiziologica (8-10 saptamani perioada de imobilizare gips si Walker)
• recuperarea medicala se recomanda imediat postoperator (fizioterapia, kinetoterapia pasiva si activa).
• Terapie regenerativa
• perioada de recuperare in medie este de aproximativ 3 luni

Tratamentul conservator se adreseaza rupturilor partiale care dupa ce au fost descrise ecografic, nu necesita interventie chirurgicala. Pacientul trece prin perioada de imobilizare gipsata, Walker, recuperare.